
Forsabygdens Ortfiskeförening
Föreningslokal Prästbacken
Föreningen äger sedan år 2007 fastigheten Forsa 10:6 där vår föreningslokal är belägen. Byggnaden är en fd. ladugård med loge och vagnbodar. Logdelen används idag som föreningslokal med plats för 80 personer. Lokalen är oisolerad och saknar uppvärmning och kan därför endast användas under sommarhalvåret. På tomten finns en plats omgärdad av en gammaldags gärdesgård, där midsommarstång och offentlig julgran reses.

För de yngsta finns en enklare lekplats med sandlåda, gungdjur, rutschbana och roddbåt.
UTVECKLING FÖRENINGSLOKALEN
Under våren 2017 gjordes en ansökan om EU-stöd (LEADER Kustlandet) samt kommunalt stöd för utveckling av vår föreningslokal. Avsikten är att skapa en uppvärmd del i byggnaden med kapprum, toalett och kök med plats för12 personer.
Projektet går under namnet ”UTVECKLING FÖRENINGSLOKALEN PRÄSTBACKEN”
VÅRA ANSÖKNINGAR BEVILJADE
Under försommaren beviljades våra ansökningar av kommunen och LEADER Kustlandet. Det slutliga beslutet från Jordbruksverket kom under hösten 2017.
ARBETET IGÅNG HÖSTEN 2017
I september och oktober genomfördes sammanlagt fem arbetskvällar då vi tömde delen i byggnaden där lokalen skall byggas. Det blev en bilkärra till tippen, ett traktorlass med brännbart och nio traktorlass med halm som delvis kunde gå till återanvändning.
I november lämnades ansökan om bygglov in till kommunen. Ansökan beviljades i december.

Under december utfördes merparten av den enskilda avloppsanläggningen som skall betjäna vår fastighet. Återstår att sätta trekammarbrunnen
VÅREN 2018
Trekammarbrunnen kom på plats och anslöts till infiltrationen. Under maj och juni gjordes urgrävning av trärester, jord och sten ner till fast mark i ombyggnadsdelen. Materialet lades på ett lösflak resp. lades som utfyllnad på baksidan av logen. Allt arbete gjordes för hand.
HÖSTEN 2018
Resten av urgrävningen kunde göras med hjälp av en lånad minigrävare. Därefter lades en makadambädd ut över hela ytan som sedan komprimerades med en markvibrator.
En planka skruvades upp längs ytterväggarna med ovankant i höjd med färdigt golv. Vidare grävdes inkommande vatten in, avloppsledningar och kallvattenslangar grävdes ner i makadambädden.

En söndag i början av november samlades gammal som ung (23 vuxna och 10 barn) för en intensiv arbetsdag. Cellplastisoleringen kom på plats, kantbalkarna armerades, golvvärmerören monterades och armeringsmattorna bars in i lokalen. Även slang för ev. framtida anslutning av bredband, grävdes in i lokalen.

Under dagen grillades korv som intogs med god aptit efter allt slit.
Vid ett antal tillfällen har sedan pensionärerna byggt igen det upptagna hålet i väggen samt skulleöppningen, monterat varmvattenrören, satt distansklotsar under armeringsmattorna, byggt form vid dörröppningen samt najat ihop och fixerat alla installationsdetaljer.
I slutet av november fick vi hjälp av en rörinstallatör att montera golvvärmefördelaren samt att provtrycka anläggningen.

Så var det äntligen dags för final på höstens arbeten, nämligen att gjuta golvet. Detta skedde utan missöden i början på december. Det gick åt 11 kbm färdigblandad betong.
VÅREN 2019
Syll med syllisolering bultades fast längs ytterväggarna. Därefter monterades stående regelverk på tre av de fyra ytterväggarna samt den bärande innerväggen.
Under den avslutande arbetskvällen i början av juni kom takbjälklaget på plats.

Ulla Rydhage och Gunnar Karlsson monterar vindskydd på ytterväggarna.
HÖSTEN 2019
Resterande yttervägg och innerväggar reglades upp. På innerväggarna monterades OSB skivor på ena sidan. Takbjälklaget försågs med plastfolie och glespanel, ytterväggarna med plastfolie och 45x45 liggande regelverk. Ventilationstrummor monterades på vindsbjälklaget. Landgångar byggdes på vinden. Matarkabeln till den nya el-centralen monterades.

Peter Einarsson monterar OSB-skivor.
VINTERN 2020
Isolering av återvunnet tidningspapper kom på plats i väggar och i takbjälklag. Fönster och ytterdörrar monterades. Vattenledningen grävdes ner. Elarbetena utfördes parallellt med att OSB-skivor monterades på återstående väggar.

Isoleringen på plats i takbjälklaget.

Första helgen i februari monterades gipsskivor i innertaket på lokalen. Här ser vi Mats Jarvisson, Tom Linder och Kristian Karlsson (skymd) i aktion.
![IMG_2651[8268].JPG](https://static.wixstatic.com/media/81668f_634f4f0687574cf680f98fe92cab1a23~mv2.jpg/v1/fill/w_600,h_450,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/IMG_2651%5B8268%5D_JPG.jpg)
Vår egen elektriker heter Peter Rosenqvist.
VÅREN 2020
Coronapandemin medförde att vi fick ändra strategi och i stället för gemensamma arbetsdagar övergå till att arbeta familjevis vid olika tidpunkter.
Gipsskivorna på väggarna kom på plats liksom innerdörrar och köksinredning i båda lokalerna. Efter spackling av alla invändiga väggar sattes glasfiberväv och målningsarbetena startades upp. Utvändigt vid entrédörren byggdes en veranda med gjuten betongplatta.

Gunnel Johansson spacklar

Pia Linder spacklar.

Anne Einarsson rollar på vävlim.

Peter Einarsson sätter glasfiberväv.

Lasse Linder och Gunnar Karlsson gjuter betongplattan till verandan.
SOMMAREN 2020
Invändiga målningsarbeten avslutas. Montering av utfyllnader och foder runt fönster och dörrar utvändigt samt målning av dessa. Till- och frånluftsventilationen slutföres i apparatrummet. Golven invändigt flytspacklades.

Nina Linder målar anslutningen mellan tak och vägg.
HÖSTEN 2020
Elarbetena fortsätter. Golvmattorna lades av golvfirman Harryssons Golv AB. Wc-stolar och tvättställ monterades. Vatten kopplades in av Mönsterås VVS AB. Kakel i kök monterades av vår kakelsättare i föreningen.

Johan Danielsson fogar kaklet i köket.
Under november och december utföres de avslutande arbetena med att utrusta de båda toaletterna med övrig utrustning som speglar pappershållare, papperskorgar, skötbord mm. I köket sätts spis och kyl/frys på plats.


